Overzicht Handprothesen

Een armprothese is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Socket of stompkoker (1)

De armprothese wordt aan de arm bevestigd met een socket of stompkoker. De socket wordt door de instrumentmaker op maat gemaakt. De socket kan gesloten zijn (Munster-socket) of open (WILMER Open Fitting). Een gesloten socket bedekt de huid helemaal met plastic. De huid kan hierdoor niet ademen. Dit veroorzaakt vaak transpiratie en warmteproblemen. Tegenwoordig wordt daarom steeds vaker de Open Fitting gebruikt. Een nieuw type socket die de huid voor 75% onbedekt laat. Hierdoor treden niet langer transpiratie- en warmteproblemen op. De Open Fitting kan met elk type prothese gecombineerd worden.

 

Overzicht armprothese


Armkoker (2)

De armkoker verbindt de verschillende onderdelen en vormt de basis van de armprothese. De armkoker wordt geheel door de instrumentmaker gemaakt.

Pols (3)

De pols zit aan het eind van de armkoker. De pols verbindt de hand of haak met de armkoker. De pols maakt het mogelijk dat de hand of haak rondgedraaid kan worden. De hand kan zo in de gewenste stand gezet worden. De hand blijft in de gewenste positie staan doormiddel van wrijving (bij een wrijvingspols) of doormiddels van een kliksysteem (meerstandenpols).


Hand en haak (4)

Aan het eind van de armprothese wordt de hand of haak bevestig. Een hand kan cosmetisch, passief bedienbaar of actief bedienbaar zijn. Een cosmetische hand ziet er uit als een normale hand, maar kan niet bewegen. Een passief bedienbare hand kan geopend en gesloten worden met behulp van de gezonde andere hand. Een actief bedienbare hand kan worden bediend met verschillende manieren van prothese-aansturing.

In plaats van een handprothese kan ook een haakprothese gebruikt worden. De haakprothese is de meest functionele prothese die er is. Zijn snelheid, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid, maken de haakprothese geschikt voor bijna elke taak. Een haak kan snel en makkelijk uitgewisseld worden met een hand, met behulp van het slimme klik-systeem van de WILMER-pols.

Een alternatieve prothese is de Tweezer. De Tweezer is een coole prothese met een design vormgeving. De Tweezer is bijna voor elke taak geschikt en is bovendien snel en betrouwbaar.

Prothese-aansturing

Een actieve prothese kan op verschillende manieren worden aangestuurd. Voorbeelden hiervan zijn bediening met een schouderbandage, elleboogsturing of myo-elektrische elektroden. Elke aansturing heeft zijn voor en nadelen. De schouderbesturing en elleboogsturing hebben als voordeel dat ze erg licht zijn en dat ze erg snel en nauwkeurig zijn.